Ας δούμε αρχικά επιγραμματικά τους αγώνες που δε θα έπρεπε να έχουν γίνει την προκαθορισμένη ημερομηνία και έγιναν και τους αγώνες που τελικά δεν έγιναν.
Οι αγώνες και οι διοργανώσεις που ίσως θα ήταν προτιμότερο έχουν αναβληθεί για άλλη ημερομηνία είναι οι εξής:
- Αγγλία – Ελλάδα, UEFA Nations League, 10 Οκτωβρίου 2024
- Δανία – Φινλανδία, EURO 2020, 12 Ιουνίου 2021
- Χιλή – ΕΣΣΔ, Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA, 21 Νοεμβρίου 1973
Ενώ οι εξής 2 αγώνες αναβλήθηκαν τελικά, κόντρα στην αρχική απόφαση να διεξαχθούν κανονικά, μετά από πολλές πιέσεις:
- Γιουβέντους – Μάλμε, UEFA Champions League, 11 Σεπτεμβρίου 2001
- Ολυμπιακός – Λεβερκούζεν, UEFA Champions League, 11 Σεπτεμβρίου 2001
Πέρα από τα μελετημένα προγνωστικά, τους αριθμούς και τα στατιστικά, το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από στιγμές θριάμβου, αλλά και από στιγμές που δοκιμάζουν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη των αθλητών. Σε περιόδους κρίσης, οι ποδοσφαιρικές αθλητικές διοργανώσεις έχουν δείξει ενίοτε να θέτουν σε δεύτερη μοίρα τον ανθρώπινο παράγοντα, επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε εμπορικά και οργανωτικά συμφέροντα. Το ποδόσφαιρο πάνω από όλα λοιπόν.
Στο Ποδόσφαιρο “The show must go on”
Πρόκειται για μια φράση που αντικατοπτρίζει τη νοοτροπία που κυριαρχεί στον κόσμο του αθλητισμού, αλλά το ερώτημα είναι πού πρέπει να τοποθετηθούν τα όρια. Συχνά ξεχνάμε πως οι παίκτες δεν είναι απλώς εργάτες που παράγουν θέαμα, αλλά άνθρωποι με συναισθήματα, οικογένειες και φίλους. Η πίεση να αποδώσουν εν μέσω προσωπικών και επαγγελματικών κρίσεων τους τοποθετεί σε μια θέση όπου η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά συχνά υποχωρούν μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα.
Σε έναν αθλητικό χώρο όπως και ο ποδοσφαιρικός, όπου το θέαμα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, πότε τελικά ο άνθρωπος υπερτερεί του κέρδους; Αναζητώντας την απάντηση, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία σύντομη ιστορική αναδρομή σε δραματικά γεγονότα που δεν εμπόδισαν “να συνεχίσει το θέαμα”.
UEFA Nations League: Αγγλία – Ελλάδα, 10 Οκτωβρίου 2024
Ο πρόσφατος θάνατος του Τζορτζ Μπάλντοκ συγκλόνισε την ποδοσφαιρική κοινότητα, αναδεικνύοντας παράλληλα μια κρίσιμη πτυχή της σχέσης μεταξύ αθλητών και διεθνών ομοσπονδιών.
Οι συμπαίκτες του Μπάλντοκ στην Εθνική Ελλάδας είχαν πληροφορηθεί την τραγική είδηση κατά την παραμονή του αγώνα με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, αμέσως μετά την τελευταία προπόνηση. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ζήτησε την αναβολή του αγώνα, αλλά η UEFA απέρριψε το αίτημα, με την αιτιολογία ότι η αναβολή θα διατάρασσε το πρόγραμμα της διοργάνωσης. Έτσι, οι παίκτες αναγκάστηκαν να αγωνιστούν μόλις 24 ώρες μετά τη θλιβερή είδηση.
Πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν ότι οι Έλληνες παίκτες θα έπρεπε να αρνηθούν να αγωνιστούν στο Γουέμπλεϊ, να αποδώσουν φόρο τιμής στον Μπάλντοκ και να αποχωρήσουν, παρόλο που κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν πιθανές ποινές. Ωστόσο, η Εθνική Ελλάδας προσπάθησε και κατάφερε να μετατρέψει τη θλίψη σε έμπνευση και τελικά να παίξει κερδίζοντας τον αγώνα με 1-2 και αφιερώνοντας τη νίκη στον Μπάλντοκ.
EURO 2020: Δανία – Φινλανδία, 12 Ιουνίου 2021
Η περίπτωση του Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος κατά τη διάρκεια του αγώνα Δανίας – Φιλανδίας κατέρρευσε στο γήπεδο, είναι μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση απουσίας ευαισθησίας. Ο παίκτης της Εθνικής Δανίας στο 43ο λεπτό του αγώνα έπεσε στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις του. Ο αγώνας σταμάτησε και αμέσως το ιατρικό επιτελείο τον πλησίασε και προσπάθησε να τον επαναφέρει μέσω ανάνηψης. Έπειτα από λίγα λεπτά, παρέλαβαν τον παίκτη μεταφέροντάς τον σε νοσοκομείο, ενώ όλοι παρακολουθούσαν παγωμένοι.
Παρά την αγωνία και την ανησυχία από συμμετέχοντες και κοινό, η UEFA επέμεινε στη συνέχιση του αγώνα. Έτσι, μετά από περίπου 90 λεπτά οι Δανοί ποδοσφαιριστές συνέχισαν να παίζουν γνωρίζοντας ότι ο συμπαίκτης τους πάλευε για τη ζωή του.
UEFA Champions League: 11 Σεπτεμβρίου 2001
Ακόμη και σε ιστορικές τραγωδίες, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι διοργανώσεις έχουν προχωρήσει απτόητα στην κανονικότητα των αγώνων, όπως είχε συμβεί με τα ματς του Champions League το 2001.
Την ημέρα εκείνη που παγκοσμίως έχει μείνει χαραγμένη λόγω των επιθέσεων της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, ήταν προγραμματισμένοι δύο αγώνες του Champions League:
Ανήμερα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συγκεκριμένοι αγώνες αρχικά δεν αναβλήθηκαν. Χρειάστηκαν έντονες πιέσεις και αντιδράσεις από τις ομάδες, ώστε τελικά η UEFA να αναβάλει τους αγώνες της ίδιας και της επόμενης ημέρας.
FIFA Παγκόσμιο Κύπελλο: Χιλή – ΕΣΣΔ, 21 Νοεμβρίου 1973
Ένα κωμικοτραγικό γεγονός στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι ο αγώνας μεταξύ Χιλής και ΕΣΣΔ το 1973. Η Χιλή με την Σοβιετική Ένωση είχαν δύο προγραμματισμένους αγώνες μπαράζ μεταξύ τους, ώστε να διεκδικήσουν θέση στο Μουντιάλ του 1974. Λίγο καιρό πριν, ξεκίνησε στη Χιλή η δικτατορία του Πινοσέτ, όπου μεταξύ άλλων, το Εθνικό Στάδιο της Χιλής μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με χιλιάδες ανθρώπους να βασανίζονται εκεί.
Όταν οι Χιλιανοί παίκτες πραγματοποίησαν τον εκτός έδρας αγώνα τους στην Μόσχα στις 26 Σεπτεμβρίου, είχαν αυστηρό όρο της χούντας να μην γίνει καμία αναφορά στον ξένο τύπο για το εσωτερικό τοπίο της χώρας.
Ωστόσο τα νέα κυκλοφόρησαν, με τη Μόσχα να αμφιταλαντεύεται για την συμμετοχή της στον επόμενο αγώνα στην έδρα των Χιλιανών. Τότε ο φορέας της διοργάνωσης μεσολάβησε και ανέλαβε να ελέγξει την καταλληλότητα του γηπέδου. Το παράδοξο της ιστορίας είναι πως η FIFA έκρινε κατάλληλο το στάδιο, παρόλο που κατά την άφιξή της εκεί υπήρχαν ακόμη κρατούμενοι εντός του χώρου. Οι Σοβιετικοί ζήτησαν αγώνα σε ουδέτερο έδαφος, κατι που δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα τελικά η EΣΣΔ να μην εμφανιστεί στο ματς και η Χιλή να προκριθεί στο Μουντιάλ, σημειώνοντας γκολ σε άδεια τέρματα.
Το Ποδόσφαιρο και οι Σύγχρονοι Πόλεμοι
Ακόμη και σήμερα με πολέμους να μαίνονται, οι αγώνες συνεχίζονται κανονικά όπως στην περίπτωση της συμμετοχής του Ισραήλ στο Nations League και της Παλαιστίνης στα προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα λέγαμε πως η περίπτωση της Ρωσίας που έχει αποκλειστεί από την ΔΟΕ για συμμετοχή σε αγώνες, αποτελεί ίσως την εξαίρεση σε αυτή την «κανονικότητα».